Terato's Site

GAMMAL HEMSIDA! / OLD WEBSITE! 

Besök
 www.teratos.com istället!
Visit www.teratos.com instead!

Musens Bur

Buren ska vara en plats där musen kan sova, äta, leka och känna sig trygg. Det måste få plats med leksaker och springhjul och ett eller flera trygga krypin. 

YTA:

Enligt Jordbruksverkets regler ska musens bur ha en yta på minst 900 cm². Kvadratmetern räknar du ut genom att ta längden x bredden på bottenytan. Den kortaste sidan och höjden ska vara minst 20 cm. Har du flera möss ska varje mus ha minst 180 cm². Men ju större bur musen får dess bättre! Det blir dessutom enklare för dig att inreda buren med leksaker om det finns mycket plats. Har du en liten bur får du ha ett lekbord eller liknande med leksaker dit mössen kan få komma och leka varje dag.

TYP AV BUR:

Det finns lite olika typer av burar till möss. Här tänkte jag presentera några av dem:

Duna:
Den är gjord i plastutförande med gallertak. Praktisk och enkel att städa. Lite svår att inreda dock men det är fantasin som sätter gränser! Plastsidorna skyddar mot drag och det stora taket ger lagom ventilation. Finns i olika storlekar och olika fabrikat men Dunan är väl originalet. Det finns en liknande sort som heter safari. Jag tycker dock att de är lite små jämfört med Dunorna..

Gallerbur:
Bra klättermöjligheter med det är ofta ganska svårt att få tag i musen i gallerburar då det för det mesta är mycket små luckor in till buren Det gör det också ganska svårt att inreda om det är för små luckor. Dessutom är gallerburarna jobbigare att städa iom att man emellanåt måste skrubba galler. Fördelar är att det är god ventilation(nackdel om du har dragigt hus) och av min egen erfarenhet verkar mössen gilla gallerburar mest. Dock gör inte jag det!

Akvarium/Terrarium:
Perfekt i dragiga hus! Det skyddar musen från alla håll. Har du mycket varmt och fuktigt hemma kan det dock bli för tätt med glasburar. Det där får man känna efter själv. Det fina med glas är att man lätt ser igenom och det är nog den snyggaste "buren". Kan vara lite drygt att städa eftersom det väger en del. Men glas har ett långt bäst-föredatum och det är väldigt lätt att torka av alla glasytor med en trasa.

Hemmabygge:
Min avdelning! Ska man göra ett hemmabygge är det många saker att tänka på. Det kan jag gå in närmare på senare.. Nackdelar med hemmabyggen är att om man slarvar med spackling och lackning kan det lukta illa ganska snabbt! Fördelar är att man kan få buren precis så som man vill ha den! Men man ska nog passa sig för att tro att det är billigt med hemmabyggen. Ska du göra ett ritkigt jobb så kan det ränna iväg..

STÄDNING: 

Byt strö och bomaterial en gång i veckan. Diska buren vid behov. Byt leksaker en gång i veckan.

LEKSAKER:

De flesta leksaker blir "nya" och intressanta igen efter ett varv i diskmaskinen. Variation är det bästa! Musen behöver möjlighet att lukta, smaka, klättra, springa, sönderdela material som papper, hö, kvistar, blad osv.

Länkar:

Musbur
Så här bor våra möss!

Members Area

 

DENNA SIDA HAR NUMERA FLYTTAT!! FÖR AKTUELL HEMSIDA, GÅ TILL: www.teratos.com

Sara

Om mig (About Me)
Dagbok (Diary)
Min Konst (My Art)
Foton (Photos)
Filmklipp (Film Clip)

Links

Här är ett litet länktips för dig som vill göra egna ikoner till hemsidan eller skrivbordet:

Favicon maker- Create a favicon from any image

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.