Terato's Site

GAMMAL HEMSIDA! / OLD WEBSITE! 

Besök
 www.teratos.com istället!
Visit www.teratos.com instead!

Råttor som Husdjur

Det är väl det de flesta frågar sig som är nyfiken på tamråttor. Hur är de?  Vad kräver de? Ställ gärna fler frågor i min gästbok så ska jag försöka ta upp dem här. Tänkte försöka ta upp de viktigaste punkterna:

Hur ÄR råttor som husdjur?

Råttor är lite som katter och hundar skulle man kunna säga. De är väldigt kontaktsökande och klättrar upp på ens ben för att sätta sig på axeln när man är ute. De ser husse och matte direkt och vill vara med och umgås och springer fram. Honor är oftast inte så keliga förrän de kommit över året utan vill mest bara leka. Hanar ligger ofta gärna i ditt knä och myser. Unga djur är alltid busigare än äldre djur såklart. Men de vill gärna umgås med husse och matte. Råttor är enkla att träna. Mina kan snurra runt till exempel på kommando. De älskar mat och snor gärna din leverpastejmacka om de får chansen. En avslappnad råtta ska helst hänga helt löst i din hand när du håller i den och aldrig rygga för att bli upplyft. Råttan väntar på dig när du ska lyfta upp den och springer inte iväg. Råttor är ofta mycket modiga, avslappnade och orädda. De nöjer sig inte med att springa på en säng utan vill hoppa omkring i rummet och undersöka allt! Råttor faller sällan eller springer rakt ut i luften som t.ex. hamstrar utan är väldigt duktiga klättrare!

Hur gamla blir råttor?

Vanligtvis mellan 2-3 år.

Bits råttor?

Det är väldigt ovanligt att råttor bits! Ibland kan hanar som kommit in i sin problemålder runt 6-10 månader bli aggressiva. En kastrering kan då avhjälpa beteendet. Man avlar inte på råttor som blivit aggressiva eller haft aggressiva syskon eftersom det nedärvs. En råtta som bits avlivas eller kastreras. Det är INTE okej att de bits.

När jag säger bits så menar jag att de biter hål eller väldigt hårt för att markera. En råtta som försiktigt gnager på dina naglar eller gillar att stoppa in dina fingrar i munnen är en annan sak. Råttor är som hundar. De gillar att slickas och ha dig i munnen. ;) Men det ska inte göra ont! Råttbebisar kan vara lite hårdhänta såklart, precis som valpar. Detta tränas bort med tiden och ger oftast med sig av sig själv. Men de allra flesta råttor biter inte över huvudtaget. Är du osäker så vänd dig till någon med erfarenhet och fråga.

Vart köper jag råttor?

Vänd dig till forumen i första hand och bilda dig en uppfattning om uppfödarna. Uppfödare är bäst för då får du uppföjlning och hjälp. Men du ska ha en uppfödare du trivs med. Och som förstagångsråttägare kan man behöva hjälp att hitta bra råttor. Ibland kan faktiskt det bästa vara att skaffa lite äldre råttor som kan visa dig hur råttor ska vara. Råttbebisar är ofta lite osäkra i början. Leta efter råttor som är lätthanterade, lagom busiga och framåt och som gillar människor. De ska inte vara rädda, bitas eller se sjuka ut. Träffa dem hemma hos uppfödaren/ägaren så att de är sig själva. Väl hemifrån blir de oftast väldigt osäkra. Ta reda på vad du vill ha för en råtta! Det finns fega, keliga, modiga, busiga, stora, små, snälla och dumma råttor. Så är det. Leta på råttor som du trivs med!

Passar råttor till barn?

Ja, det tycker jag, från 12 år  skulle jag säga men inte utan en påläst och intresserad förälder. Du skulle väl aldrig köpa en hund åt ditt barn och inte läsa på? Föräldern måste veta hur man gör vid introduktioner och vad de ska äta och hur de ska hanteras osv. Det är inte världens vetenskap att ta reda på de sakerna. Boken "Den fantastiska sällskapsråttan" av Gerodean Elleby tar upp det mesta av vikt. Får du problem med råttorna så rekommenderar jag att du söker dig till uppfödaren och frågar eller till forumen:

http://www.rattor.ifokus.com/
http://www.r8forum.kanske.net/

En eller flera?

Aldrig en råtta! De är flockdjur och ska enligt lag hållas minst två stycken. Enda undantaget är t.ex. om det är en överdominant råtta som visat att den inte klarar av att leva med andra råttor trots kastrering men som är snäll mot människor.

Ska man kastrera råttorna?

Nej, bara om de blir aggressiva. Det är alldeles för stor andel dödsfall i samband med kastrationer för att man ska rekommendera att göra det i förebyggande syfte eftersom råttor är väldigt känsliga för narkosen. Håll alltid honor och hanar isär!

Honor och hanar tillsammans?

NEJ! Håll råttorna isär om du inte planerar ungar. Honorna löper ca var femte dag och kan bli dräktiga efter en enda parning. En hona kan i regel få ungar var tredje vecka om hon bor med hanar. Tänk dig 10 ungar var tredje vecka. Det blir många råttor, det. Vill man ha både honor och hanar så ska de leva i var sin flock och aldrig träffas.

Varför blir råttorna könsmogna två gånger?

Fysiskt könsmogna blir de, både honorna och hanarna redan vid 4-5 veckors ålder och kan para sig och få avkomma redan då men de är absolut inte mogna att bli föräldrar vid den åldern. De behöver växa till sig både fysiskt och psykiskt. Vid 6-10 månader kommer de in i den psykiska könsmognaden och det är också då de kan uppvisa problem med aggressivitet osv. Man brukar vänta med att para på råttorna så länge som möjligt för att alla icke önskvärda fel ska hinna dyka upp. Tråkigt att para en femmånaders hona som månaden efter får en allvarlig tumör eller en 7 månaders hane som veckan efter blir aggressiv. Givetvis kan sådant nedärvas. Så regeln är att aldrig para en hona före 5 månader och aldrig efter ett års ålder. Hanen väntar man med tills han är över året. Gärna äldre. Viktmått enligt SRS är att honan ska väga minst 300g och hanen minst 500g. De ska inte vara tjocka, undernärda eller i dåligt skick.

Jag vill para mina råttor, hur gör jag?

Ställer du ens den frågan så ska du låta bli. Mycket kan gå fel. Avel är inte att rekommendera för yngre personer eller personer utan erfarenhet och kunskap. Man ska också veta att det kan bli dyrt med veterinärkostnader om något går snett. Allt kan hända, från infektioner vid parningen till förlossningsproblem. Sätt dig ner, läs på och skaffa dig erfarenhet. Ta reda på vad du vill ha ut av parningen och vad för syfte den ska ha. Ta hjälp av en uppfödare som kan vara din mentor. Ställ frågor på forumen. Men först och främst; Umgås och njut av dina råttor och låt parning vänta tills du har ägt råttor något år först! Du måste veta vad råttor ÄR och vad du vill åstadkomma med en parning. Man ska inte para råttor bara för att det är mysigt med bebisar.

Är råttor rädda för andra djur?

Råttor är oftast väldigt rädda för katter. De gillar ofta hundar. Möss och andra mindre djur jagar de och dödar. De kan även gå ihop flera stycken och t.ex. ge sig på ett marsvin.

Kan jag ta med råttorna på semestern?

Alla råttor är olika men de flesta vänjer sig snabbt vid en ny miljö så länge du är med!

Gnager råttor på saker?

Ja! De gnager på kablar, tyg, skärp, skor, tapeter. Mer eller mindre. Vissa råttor gnager nada och andra jättemycket. På öppna, fria ytor gnager de mycket sällan. Det är oftast om de hittar någon liten mysig vrå där de vill sova eller om de försöker ta sig förbi någonstans som de kan gnaga på det som är runt omkring. Men det bästa är att råttsäkra, dvs gömma undan kablar bakom hyllor osv. Och inte lämna råttorna ensamma i något rum där det finns saker du är rädd om. Oftast gnager de inte alls. Det är mest när de har lite tråkigt som de gnager. Gummi och läder är populära gnagsaker. Även kablar! Och saker som luktar gott, t.ex klister och krämer. Är du med så hinner du se. Men se till att de inte kan krypa in bakom saker där du inte kommer åt. Hanar gnager i regel mycket mindre än honor.

Luktar råttor?

Alla djur luktar såklart. Men råttor luktar väldigt lite. Det som luktar är bajset om de har ätit kött och om du inte rengör, även kisset. Det luktar ammoniak. Mina råttor luktar ingenting eftersom de har en toalätt i buren där de kissar och bajsar. Den byter jag en gång i veckan. Luktar nada i råttrummet. Men råttans pälslukt är en väldigt god, kryddig/ blommig lukt. Många blir förvånade när de luktar på en råtta och upptäcker att de luktar parfym!

Kan råttor bli rumsrena?

JA! Det är superlätt att toaträna sina råttor. Gör man det slipper man också bajskorvar när de är ute och leker. Fixa en låda, minst 20x20 cm som du sätter i ett hörn av buren. Gärna där de ofta bajsar och/eller kissar. Fyll med annat material än i resten av buren, .t.ex toalättpellets eller kattsand. Plocka i alla bajskorvar i lådan. Fortsätt att göra det varje gång du ser en bajskorv utanför lådan. Ser du att råttorna sätter sig någonstans för att kissa eller bajsa så sätt dem direkt på lådan. Har du råttorna utanför buren är det samma princip. Se till att du alltid har med dig en låda och sätt dem där det första du gör när du tar ut dem så att de vet vart lådan finns. Bebisar är sämre på att hålla tätt än vuxna men de lär sig så småningom. Det går att toaträna både vuxna råttor och bebisar. De kan bli upp till 100% rumsrena till slut och hoppa tillbaka till buren direkt när det ska bajas och kissas. Revirmarkerandet får du dock aldrig bort. Det är små, små luktfria droppar som de lämnar här och där för att markera sitt revir.

Honor eller hanar?

Honor är mindre. Har ingen pung. Är busigare. Har mjukare päls. Gnager mer på saker. Blir inte aggressiva i lika stor usträckning som hanar. Kan inte kastreras på samma sätt som hanar. Har mindre flockproblem. Du kan ofta sätta ihop två vuxna honor. Inte lika lätt med hanar.

Hanar är större och lugnare. Har en stor pung som vissa äcklas av. Fetare och strävare päls. Har erfarenheten att hanar tar det coolare när man tar ut dem på picknick än honorna gör. Honorna blir ofta antingen rädda eller överbusiga medan hanarna ofta tar det coolare.

Men tar du t.ex. ut en hane och badar honom och sedan sätter in honom i buren igen kan det uppstå allvarliga bråk. Detta händer sällan med honor. Honflocken är inte lika känslig som hanflocken, rent allmänt. Men självklart handlar det om hur bra råttorna är. Riktigt bra råttor är snälla med varandra i alla lägen. Det är också ett avelsmål hos uppfödarna att ta fram fler sådana råttor. Men i de allra flesta flockar brukar det inte vara några problem att sätta in en ny bebis i flocken så länge man gör en ordentlig introduktion. Alltså, släng inte bara in den nya i buren utan läs om introduktioner först.

Som nybörjarägare skulle jag nog ändå säga honor, just för att det är mindre problem att sätta ihop honflockar i olika åldrar. Men det bästa är att träffa råttor och bilda sig en uppfattning om vilket kön man vill ha. Vänd dig till en uppfödare eller annan råttägare eller dyk upp på någon råtträff eller utställning och kika! Utställningarna är gratis att besöka, du kan vara med så länge du vill och man behöver inte anmäla sig om man inte ställer ut. Kika på Svenska Råttsällskapets hemsida för mer information om aktuella utställningar:

Svenska Råttsällskapet

Mitt tips är att vara öppen och ställa frågor till människorna på utställningen. Våga fråga om du t.ex får klappa eller hålla i råttan. Det är ett bra sätt för dig att få koll på hur de är som sällskapsdjur. Ägarna vill ofta mer än gärna visa upp sina pälsklingar! :) Men många är oroliga för smittor från andra råttor så respektera det och sprita händerna mellan råttorna och fråga alltid innan du tar i någon råtta!

 

Members Area

 

DENNA SIDA HAR NUMERA FLYTTAT!! FÖR AKTUELL HEMSIDA, GÅ TILL: www.teratos.com

Sara

Om mig (About Me)
Dagbok (Diary)
Min Konst (My Art)
Foton (Photos)
Filmklipp (Film Clip)

Links

Här är ett litet länktips för dig som vill göra egna ikoner till hemsidan eller skrivbordet:

Favicon maker- Create a favicon from any image

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.