Terato's Site

GAMMAL HEMSIDA! / OLD WEBSITE! 

Besök
 www.teratos.com istället!
Visit www.teratos.com instead!

MAT

Det är nästan det viktigaste när du äger en mus. MAT! Möss som inte får rätt mat blir snabbt sjuka och orkeslösa. En mus har mycket snabbare ämnesomsättning än en människa och behöver äta och dricka en gång i timmen för att kunna hålla kroppen igång..

BASFODER(torrfoder) ska alltid stå framme. Här är det extra viktigt att tänka på socker- och fettinnehållet eftersom de äter så pass mycket av det. I basfodret ska de fyra sädeslagen ingå och sedan kan man tillsätta lite annat smått och gott. Man kan ha en sockerfri müsli som bas eller blanda helt själv. "Sockerfri" müsli kan ibland innehålla fruktsocker så man ska kolla extra noga, särskilt om man har en mus med fetgen. Till möss med fetgen skippar jag torkad frukt och russin, feta fröer och nötter i basfodret. Det kan de få på sidan om istället! Tänk också på att inte ge fröer eller annat i basfodret som är behandlat med olja, är saltat eller rostat.

Jag har gått igenom mitt torrfoder och insett att jag helt feldoserat mängden fröer. Jag har höftat lite och då haft i alldeles för mycket vilket resulterat i tjocka möss! Därför har jag gort ett tydligt recept för dig som inte vill feldosera!

EN BRA BLANDNING ATT GÖRA SJÄLV:

2 dl Havre
2 dl Vete
2 dl Korn
2 dl Råg
1/2 dl Hirs
1/2 dl Bovete
1/2 dl Torrfoder för hund
2 msk Solrosfrö
1 msk Linfrö*
1 msk Sesamfrö
1 tsk Alfalfafrö
1 tsk Quinoafrö

Det ska alltså vara rätt lite fröer. AXAs grynblandning innehåller endast havre, vete, korn och råg så om du vill kan du byta ut de fyra översta ingedienserna till 8 dl Axas grynblandning! Det blir alltså exakt samma sak.

När du provat den blandningen ett tag kan du om du vill börja blanda lite på eget bevåg men se till att du har koll på mängden fröer så att du inte får små tjockismöss! Hela 80% av fodret ska innehålla de fyra sädeslagen. Nötter bör man inte ge i torrfodret om man inte har väldigt tunna möss. Det kan de få som godis på sidan om.

TIPS PÅ MÜSLI:

Änglamarks ekologiska basmüsli
Finax Sunt och gott sockerfri müsli
AXAs grynblandning (min favorit, den innehåller inte ens fruktos)
ICA's ekologiska müsli

Grejer man kan tillsätta müslin:

Solrosfrö, linfrö*(sparsamt), vetegroddar, hirs, kanariefrö, sesamfrö, bovete, mandelflarn, valsade ärtor, osötade majsflingor,

 

TILLÄGGSFODER(blötfodret) kan de få en eller flera gånger i veckan. Det kan vara frukt och grönt och lite kött och kolhydrater, matrester funkar super. Man ska tänka på att låta bli så mycket kryddor och även tänka på fett- och sockerinnehåll. Kött och fisk ger jag gärna rått då det behåller flest näringsämnen om jag inte tillagar det.

TIPS PÅ TILLÄGGSFODER:

70% 
GRÖNSAKER; avocado**, sallad, gurka, tomat, morot, andra rotfrukter, kål av olika slag, selleri, persilja, osv
FRUKT; banan, äpple, päron, apelsin osv. 
BÄR, hallon, blåbär, jordgubbar osv,  

20% 
PROTEIN; pannkaka, ostkaka, kyckling, rått kött, kokt kött, (allt kött egentligen!) fisk, (all fisk som ej är giftig!) skaldjur, äggprodukter, mjölkprodukter,osv

10% 
KOLHYDRATER; Quinoa, Bulgur, couscous, kokt ris, kokt potatis, kokt pasta, välling, gröt, osv.

Akta dig för att ge allt för kolhydratrik mat. Det finns tillräckligt med kolhydrater i torrfodret. Proteinet ska ligga på ungefär 20%. Massvis med grönsaker! Fokus, fokus, på frukt och grönt! Det kursiva skall ges försiktigt eftersom det egentligen mest är bukfylla. Dräktiga och digivande musmammor och växande möss ska ha mer protein och fett i sitt foder. Även extra tillägg på kalcium.

Källor:

Mata musen rätt!
Varför åt mina möss upp sin muskompis?
Evas tammusartiklar

PLOCKA VÄXTER UTE

Det finns mycket växter man kan plocka ute. Grenar är roligt att tugga på och leka med och det finns mycket vitaminer i vissa växter som inte finns i t.ex. grönsaker. Men det finns mycket giftiga växter så chansa inte. Nässlor ska torkas och plockas tidigt så att de inte bränner musen. Man ska självklart inte plocka nära vägar och inte växter som har svampangrepp osv. Är man rädd för ohyra ska man inte plocka växter nära marken där vilda möss kommer åt. Av hallonblad kan man göra the som mössen uppskattar. Perfekt att ge till dräktiga honor då det stärker livmodersmuskulaturen. Man kan även ge hö till möss men då ska man hålla det i en 6 veckors karantän för att slippa få in ohyra(även om du köpt på affären). När man plockar ute finns alltid en liten risk att få in ohyra men tänker man på var man plockar kan ju riskerna minimeras!

OFARLIGA VÄXTER ATT PLOCKA UTE:

Blåbärsris, lingonris, gräs, tussilago, klöver, maskros, kirskål, gråfibbla, rödmalva, harkål, groblad, lomme, rölleka, krasse, nässlor, blad och grenar från frukt- och bärbuskar, björk, rönn och lönn.

Tänk även på att dina krukväxter kan vara giftiga. Det finns också annat som kan vara farligt för din mus att få i sig. Nedan följer listor på giftiga växter samt en länk till Giftinformtionscentralen.

Länkar:

Ätliga växter


Giftiga växter
Giftinformationscentralen

GIFTIGT

Möss ska ALDRIG äta:

-Kärnan i stenfrukter som avocado, persika, plommon osv(alltså frukter med en ensam kärna i mitten) De innehåller väldigt hög dos av den giftiga blåsyran som de faktiskt kan dö utav! Skalet på avocado innehåller också höga halter blåsyra så även det är alltså förbjudet!

-Lutfisk

-Apelsinskal och andra fruktskal som är besprutade.

 

* Vissa ger inte linfrö eftersom det innehåller blåsyra som är giftigt i stora mängder men då det inte finns några riktiga belägg för att så små mängder skulle vara farligt väljer många att ge linfrö ändå eftersom det är så väldigt nyttigt! Jag ger linfrö i torrfodret, men sparsamt.

**Vissa påstår att även fruktköttet i avocado är skadligt i stora mängder men då det inte finns några riktiga belägg för att så små mängder skulle vara farligt väljer många att ge avocado endå eftersom det är så väldigt nyttigt! Jag ger avocado ibland, men sparsamt.

MÖSS MED FETGEN

Om ni missat länken på förra sidan så vill jag påminna igen. Röda möss och möss som har rödgenen får också på köpet med en fetgen. Dessa möss är extra känsliga för socker, fett och kohydrater. Om man inte är otroligt noga med maten kommer man att ha ballonger till möss inom en kort tid. De kan bli så ohälsosamt tjocka att det är livsfarligt.

OM FETGENEN

Länkar:

De vackra röda mössen!  (Ann-Mari Björn)

Members Area

 

DENNA SIDA HAR NUMERA FLYTTAT!! FÖR AKTUELL HEMSIDA, GÅ TILL: www.teratos.com

Sara

Om mig (About Me)
Dagbok (Diary)
Min Konst (My Art)
Foton (Photos)
Filmklipp (Film Clip)

Links

Här är ett litet länktips för dig som vill göra egna ikoner till hemsidan eller skrivbordet:

Favicon maker- Create a favicon from any image

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.