Terato's Site

GAMMAL HEMSIDA! / OLD WEBSITE! 

Besök
 www.teratos.com istället!
Visit www.teratos.com instead!

Mice vs. Rats

Eftersom möss och råttor är så väldigt lika varann utseendemässigt är det många som frågar mig hur lika de är. Eller vad som är skillnaden mellan dem.

Det är en svår fråga. Men jag brukar svara att är du ute efter en miniråtta när du letar möss så kommer du att bli besviken. Och om du är musvan och förväntar dig att råttorna ska vara som jättemusar kommer du att bli förskräckt över hur krävande och dryga dina råttor kommer att vara.

Största skillnaden tycker väl jag är att möss är mer försiktiga men också snällare, lugnare och ofta keligare. Råttor är framfusiga och tar vad det vill ha på alla sätt(oftast). De kastar sig över dig. Men de har sämre flockegenskaper och i regel sämre hälsa. Du har sällan problem med att sätta ihop två mushonor. Medan det är allt för vanligt med allvarliga råttslagsmål vid intron med råttor.

Mushanar lever sällan tillsammans medan råtthanar gör det. De skiljer sig redan i naturen genom att råttor är mer utpräglade flockdjur. Men som sagt finns det uppfödare som lyckats ta fram mushanar som kan leva fredligt ihop hela livet. Det säger väl ganska mycket om hur långt musaveln har kommit vad det gäller snällhet! Dock ska man alltid hålla ett extra öga på mushanar som lever ihop. De slåss väldigt illa om de väl börjar slåss och det är inget annat än djurplågeri att tvinga mushanar att leva ihop som inte klarar av det.

Men allt för många råtthanar har, trots att de är skapta att kunna leva tillsammans, idag ganska stora flockproblem. Därför ska man vända sig till uppfödare som tar flockegenskaper på allvar. Råtthanar SKA alltså inte tjafsa. Men det är fortfarande vanligt med problematiska råttor. Även bland honor. Be uppfödaren att berätta om bakgrunden på råttorna. Finns det flera fall av dominanta råttor eller annan problematik bakom kanske man bör avstå från kullen.

Jag älskar både möss och råttor på olika sätt. De är inte himla lika varandra i sättet faktiskt, som man kan tro. De äter lika, har väldigt lika anatomi, är sällskapliga, kontaksökande och väldigt vackra.

Vill man ha ett litet kärleksfullt djur som inte kräver så mycket, tar lite plats och som gärna sitter och myser i handen och stilla nickar mot dig för att försiktigt få din uppmärksamhet ska man ha en mus. Vill man köra agility och göra massa saker med sitt djur som kräver mycket av din uppmärksamhet ska man ha en råtta.

Sen finns det faktiskt de som kör agility med möss också. Och det finns givetvis myspotatissäckar till råttor också! Det skiljer väldigt mellan individerna.

Åk till några uppfödare och träffa MÅNGA möss och råttor. Kom på träffar och utställningar.

Jag tycker ofta det är ganska lätt att se vilka människor som är musmänniskor och vilka som är råttmänniskor. Sen finns det förstås vissa som älskar båda sorterna också!

Men jag tänker på en vän som hade råttor förut. Hon förstod dem aldrig. De var aldrig nöjda med att springa och utforska bara ett bord eller soffan. De ville hela tiden iväg, iväg. Hon trivs mycket bättre med möss som är nöjda med det lilla och som ofta är mycket stillsammare. De får springa på ett bord, har lite leksaker att kolla på och kan sysselsätta sig i timmar. Råttan hade stirrat på dig efter några sekunder och velat iväg ut på golvet för att gnaga sönder dina kablar! Råttor kräver mer aktivering, helt enkelt. 

Sen vet jag en annan som skaffade möss som förut hade råttor och blev så besviken över att mössen var så försynta och inte så gåpåiga som råttorna. Det finns möss som är gåpåiga också, förstås. Men de är till naturen lite mer försynta och kanske behöver ta en tass i taget upp i din hand medan råttan är uppe på axeln på en minut!

Svårt som sjutton att förklara! Särskilt eftersom det är så individuellt. Men möss och råttor är tillsammans med hundar och katter mina absoluta favoritdjur. De är väldigt kontaktbara och det är så himla mycket djur i de små kropparna!

Länkar:

Mus eller råtta? (skriven av Gerodean Elleby)
Skillnaden mellan mus och råtta! (skriven av Gerodean Elleby)

Members Area

 

DENNA SIDA HAR NUMERA FLYTTAT!! FÖR AKTUELL HEMSIDA, GÅ TILL: www.teratos.com

Sara

Om mig (About Me)
Dagbok (Diary)
Min Konst (My Art)
Foton (Photos)
Filmklipp (Film Clip)

Links

Här är ett litet länktips för dig som vill göra egna ikoner till hemsidan eller skrivbordet:

Favicon maker- Create a favicon from any image

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.