Terato's Site

GAMMAL HEMSIDA! / OLD WEBSITE! 

Besök
 www.teratos.com istället!
Visit www.teratos.com instead!

Hantera Möss

Möss är små djur som bör hanteras varsamt. Det kan vara bra att veta vad man behöver tänka på när man ska tämja sin mus. Köper du din mus från uppfödare så är den förmodligen tam redan från början.

 

ATT FÅNGA DIN MUS

Musen behöver komma ut en stund om dagen. Bäst fångar man en ovillig mus genom att lura in den i en toarulle eller tar ut hela sovhuset eller matskålen. Man kan ge den olika saker att klättra upp på om den känner sig osäker på att klättra direkt upp i handen. Krama gärna lite av ströt i buren i handen innan så att de känner en hemmastadd lukt i dina händer. Om man har ett bra läge kan man ta i svansroten och snabbt lägga över musen i handen men helst ska man vänta på musens egna initiativ eller som sagt lura in den i olika saker att lyfta upp den med. Man ska i alla fall aldrig jaga en mus utan tänka på dess egna fria vilja!

Möss är väldigt nyfikna av naturen och om du bara ger det massvis med tid kommer den att vänja sig vid dig. Locka gärna med godis och visa den att du kan sitta helt stilla och vänta ut den. Då lär den sig att lita på dig. Tammöss är intelligenta djur som vill ha kontakt med människor. Varje gång du pushar den för hårt eller skrämmer den tar du ett steg bakåt i er relation och måste börja om från början. TÅLAMOD är grundregeln.

 

OTÄCKA LJUD

Möss är mat åt många djur i naturen och därför måste de hålla ögon och öron öppna för eventuella faror. Därför reagerar de ofta mycket starkt vid höga ljud. Men det går att vänja dem vid det! Jag och många andra har mössen i köket eftersom man vistas där flera timmar om dagen. Nya möss är alltid lika förskräckta över hur mycket det skramlar. Jag visar dem då att de kan få en liten godis (solrosfrö brukar jag ge som ligger i en skål utanför lätt tillhands) varje gång jag är i närheten av buren och de ställer sig och tigger. De kopplar då mig till något positivt och istället för att bli rädda för skramlet i köket så vaknar de och sätter sig och tittar på mig och väntar på min uppmärksamhet. När de vant sig vid skramlet och att jag ger dem godis brukar jag börja öppna burluckan så att de får komma ut till mig och träna dem på att kliva upp i min hand och hämta godis. När man gjort det här mååånga gånger så glömmer de till slut bort godiset och minns mig som en positiv upplevelse.

Nu för tiden vaknar ofta mina möss när jag stökar i köket och väntar på att få komma ut och få lite kel och busa runt på köksbänken och kanske få en liten godisbit.

 

Länkar:

Kan man uppfostra möss? (skriven av Eva Johansson)
Kylskåpsmus (skriven av Gerodean Elleby)
Blyga möss (skriven av Sara Östlund)

Beteende

Möss har väldigt intressant språk och som sociala djur har de är sociala djur är det väldigt spännande att studera deras beteenden. Det finns både bra och dåliga. Nedan följer några intressanta artiklar att läsa om mössens olika beteenden:

Länkar:

Möss är sociala varelser (skriven av Gerodean Elleby)
Mushanar tillsammans (skriven av Gerodean Elleby) 
Överdriven pälstvätt (skriven av Gerodean Elleby)

Members Area

 

DENNA SIDA HAR NUMERA FLYTTAT!! FÖR AKTUELL HEMSIDA, GÅ TILL: www.teratos.com

Sara

Om mig (About Me)
Dagbok (Diary)
Min Konst (My Art)
Foton (Photos)
Filmklipp (Film Clip)

Links

Här är ett litet länktips för dig som vill göra egna ikoner till hemsidan eller skrivbordet:

Favicon maker- Create a favicon from any image

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.