Terato's Site

GAMMAL HEMSIDA! / OLD WEBSITE! 

Besök
 www.teratos.com istället!
Visit www.teratos.com instead!

Buren och Inredningen

Här tänkte jag ta upp några burar och inredningsprylar som används för råttor och berätta om för- och nackdelarna med dem och vad du ska titta efter när du letar efter burar.

Utbudet av råttburar är inte så stort så många använder sig av fågelburar eller voljärer till sina råttor. Här är några saker du ska titta efter när du letar burar:

 

Buren

Utbudet av råttburar är inte så stort så många använder sig av fågelburar eller voljärer till sina råttor. Här är några saker du ska titta efter när du letar burar:

GALLERAVSTÅND

Galleravståndet ska helst inte överstiga 15 mm då det finns en storr ymningsrisk för små honor och unga råttor. Till en hona med ungar rekommenderas 10 mm.

BURMÅTT

Det finns många utlåtanden om hur stor en råttbur ska vara men man kan faktiskt gå efter Burräknaren för att enkelt räkna ut hur stor bur man behöver till sina råttor. Generellt skulle jag säga att en råttbur helst inte ska vara mindre än 70x50x50 (LBH) och gärna större såklart. Men har de mycket springyta och möjlighet att få vara utanför buren den större delen av dygnet så kan buren allt vara lite mindre. Tänk på att små burar är svårare att inreda. Du får inte plats med så mycket.

HUR HÖG FÅR BUREN VARA?

Många använder voljärer till sina råttor som är runt 150 cm höga!

Det fina med stora burar och mycket klättermöjligheter är att dina råttor håller sig muskuläsa och vältränade istället för att bli stora tjocksäckar. Men man ska tänka på att i höga burar finns en fallrisk, så därför bör man ha flera hängmattor som livlinor i buren. Många höga burar är dessutom delbara så att man kan ha två flockar i dem. Ett exempel är Ferplast Duetto, en vacker delbar hög voljär.

Till hona med ungar bör man inte ha högre än 50 cm i buren och plocka undan alla hängmattor och annat när ungarna är mycket små.

 Ferplast Duetto, Foto: Maria Nilsson

BOTTENLÅDA

Jag använder mig oftast inte av hela bottenlådan som bajslåda utan har en egen liten toalätt och kan ibland bara använda mig av filtar och tidningar i resten av buren. Men har man råttor som inte fixar det där med toan så behöver man ju ha ett strö i hela bottenlådan och då kan det vara bra om själva lådan är rätt hög, runt 1 dm.

BYGGA EGEN BUR?

Ja, det kan vara en idé! Här har du lite tips om du funderar på att bygga en egen bur:
Att bygga en egen råttbur

 

Olika burar

Vilken bur man trivs med beror ju på hur stor flock man har, hur mycketplats man har hemma och hur stora möjligheter råttorna har att komma ut. Men här har du en länk med tips på olika burar, lämpade för råttor:

Suitable Rat Cages

Inredning

Ett bra generellt tips är att en råttbur ska vara fullsmockad med grejer!

HÄNGMATTOR

Uppskattad inredning! Finns i alla möjliga färger och former. Antingen syr man själv fina mattor eller så köper man dyra i zoobutiken. En enkel lösning är att ta en gammal handduk eller tröja och sätta upp i buren med hjälp av klädnypor. En tröja är extra bra eftersom de kan krypa in i den och värma sig.

 

Myyysigt med en hängmatta!

HYLLPLAN

Top for ferret cages

De enda hyllplanden som finns egentligen är Ferplasts gråa hörnhyllplan. De är rätt stora och bra, faktiskt. Annars har Savic ett mer färgglatt alternativ men de äsljs tyvärr enbart tillsammans med burar.Ferplast Hyllplan

RÖR

Röhre \"Giant Tube\" Kul inredning men luktar ganska fort!

 

 


Savics Rör

 
REP

På ÖoB har de rep som man använder till hästars grimslen. De är toppen att ha i buren som klätterredskap!

GRENAR

Grenar kan vara toppen inredningsmaterial och även rolig att tugga på men tänk på att det alltid finns en risk att få med sig ohyra in från vilda djur. För att minska risken kan man slänga ut grenen t.ex. på balkongen eller någon annanstans där det inte finns vilda möss och råttor i en månad innan man använder den.

SOVHUS

http://www.gibbon.se/archive/images/produkter/large/64/640516c.jpgDet har kommit rätt mycket bra sovhus till råttor nu! Bara att välja och vraka. Jag gillar Savics färgglada Sputnic t.ex.

Gibbon har dessutom ett hus som heter "Sweethome" som är en toppenbra stor låda med öppningsbart tak. Finns en variant som sätts utanför buren och en som sätts innanför. Håller råttorna varma och goa i buren. Dessutom perfekt för råtthona med ungar.
Gibbon Sweethome

IKEAKUL

På IKEA finns en uppsjö av roliga tillbehör för barn som vi råttägare ofta använder till råttor! Ett exempel är Ikeas Minifångst. En rolig pryl som man både kan klättra på och sova i för 9 kronor!

Bara att gå in på barnavdelningen och kika så ska du se att du hittar massvis med fina grejer som passar till råttor!                           


IKEA MiniFångst

 
ANDRA SAKER?

Egentligen är det bara fantasin som sätter stop för vad du kan stoppa in i buren. Du kan ta en gammal äggkartong och stoppa i lite nötter i t.ex. så har de något att göra ett tag. Kattbollar i plast är också toppen leksaker som man kan fylla godis i. Variera gärna sakerna i buren och ge dem blandade saker att göra. Tänk på att inte stoppa in något som är giftigt eller som råttorna kan skada sig på.

 

Bottenströ

KUTTERSPÅN - Nej

Vanligt kutterspån från t.ex. Ica eller djuraffären är gjort på barrträd vilket innehåller det cancerogena ämnet terpentin. Det kan alltså vara en bidragande faktor till tidig utveckling av tumörer hos råttor så därför undviker man det. Det finns också misstankar om att terpentinet retar råttornas känsliga lungor. Det är dessutom väldigt dammigt så även dammet retar råttornas nos och ögon. Som att bo i träslöjdslokalen hela dagen, i resten av sitt liv! Så därför rekommenderas inte vanligt kutterspån.

TOA-LÅTT- Enbart i Toalådan

Jag förstår faktiskt inte att alla rekomenderar Toalätt! Det är ju så hårt att gå på, vilket ökar risken för bumblefoot!

Okej, i bajslådorna, men inte i hela buren. Kör tidningspapper på botten då, tycker jag och  eventuellt nå gamla tygtrasor och så kör du toalätt i bajslådan.

 

Toa-lätt, enbart i toan!

KATTSAND-
Enbart i Toalådan

Kattsand dammar något aldeles otroligt och är dessutom uttorkande för råttornas små tassar. I Toalädan funkar det däremot bra!


ASPSPÅN-
Ja!

Aspspån är det bästa bottenströt jag har provat. Det är blåst så det dammar inte, snyggt, luktar gott och suger upp kiss bra. Aspspån är gjort på lövträd så det innehåller inte heller terpentin. Dock är det väldigt dyrt. FAST med tanke på att det är pressat och väldigt drygt kanske det trots allt inte är så dyrt? Man borde jämföra förbrukningen med en påse Alflis eller liknande och kolla.


ASPFLIS-
Ja!

Det är hårda små flisbitar av asp eller t.ex. al. Jättebra material som inte fastnar i alla filtar och grejer. Dammar inte. suger dock inte upp lika bra som Aspspån.

Det man alltid ska tänka på med strö är att om man har toalåda ska man aldrig ha samma material i toalådan som i resten av buren. Läs mer om toaträning i kategorin Rats as Pets.

 

 


Nickos Alspån är ett jättebra bottenmaterial. Det är egentligen ett flis.

 

Members Area

 

DENNA SIDA HAR NUMERA FLYTTAT!! FÖR AKTUELL HEMSIDA, GÅ TILL: www.teratos.com

Sara

Om mig (About Me)
Dagbok (Diary)
Min Konst (My Art)
Foton (Photos)
Filmklipp (Film Clip)

Links

Här är ett litet länktips för dig som vill göra egna ikoner till hemsidan eller skrivbordet:

Favicon maker- Create a favicon from any image

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.