Terato's Site

GAMMAL HEMSIDA! / OLD WEBSITE! 

Besök
 www.teratos.com istället!
Visit www.teratos.com instead!

Dagbok

Stora Vår och en annan "Råttkultur"

Posted by Sara on May 29, 2011 at 11:16 AM

Jag hade jättetrevligt på råttutställningen igår!

Det var en ganska stor utställning med engelska domare och så. En hane från Stjärnkullen som jag hade i vintras blev BIS 4 och de ungar från vår senaste kull som ställdes fick utlåtande om trevligt temperament trots att de inte ställdes i Pet!

Vi struntade i Pet:en pga ekonomin och ställde i standard främst för att få ett utlåtande om färgen. Våra cinnamons blev bekräftade som mörka cinnamon och vår siameshane blev ändrad till himalaya. Så det var ju skönt att få det avklarat! Himalaya-hanen fick även ett utlåtande om att vara "lovande för avel" vilket var kul, då kanske han kan lånas ut när han blir äldre eftersom jag och Zakaraa inte riktigt har möjlighet att ta egna kullar på ett par år.

Pratade även jättemycket med ett gäng norskor som var på besök, en av dem, som har Karmas uppfödning, skulle ha råttor från min kull. De hade så himla bra avelsmoral och var så öppna med problem osv. precis som jag gillar! De hade verkligen tyngdpunkten på flockegenskaper och otroligt mycket kunskap på området. Vi utböt erfarenheter och tankar och jag umgicks nog mest med dem under hela dagen.

En intressant grej är att de i princip inte har utställningar i Norge. Så det kanske kan bidra till att de inte har samma standard-iver som vi i Sverige (även om det inte direkt är sjukligt standardfixerat i Sverige heller). Men jag tyckte ändå att det var väligt stor tyngdpunkt på temperament i deras resonemang, något som känns lovande inför framtida avelssamarbete.

I Norge är råttorna dessutom mycket mindre än i Sverige, det är sällan en hane väger över 500g, en på 700g anses vara bjässe, vilket i Sverige kan anses vara en ganska normal vikt på en hane! :O Tänkvärt med tanke på vår storleksfixering i Sverige.

Sen berättade Tora också att man i Norge tror att Mock mink handlar om en modifier av vanlig mink som hon kallade m(g) om jag förstod det rätt. Det var verkligen något som "made sense". Hon sade även att de upplevt minkgenen som verksam även i heterozygot upplaga, dvs. att en agouti som är bärare av mink blir ljusare. Det var också tänkvärt och skulle kunna förklara både det här med att många chocolate inte är kompatibla med andra chocolate och att vissa ljusa ag inte är kompatibla med cinnamon. Dom tyckte heller inte att man skulle kalla dom toksilvrerade minkarna för dark pearl eftersom de inte alls ser ut som dark pearl, något som Ladugårdens också varit inne på. De menade att det helt enkelt var något "annat" som borde namnges.

I Norge är genpolen liten och de har inte så många verksamma. Men det som var så intressant var att många där är insatta i genetik, har mycket kunskap och de har ett väldigt öppet sätt gentemot varandra. De framhöll att även om man inte gillar en uppfödare personligen så samarbetar man. De har helt enkelt inget val eftersom genpolen är så liten. Det här är något som SRS borde ta till sig.

Jag tänker också, att det kan vara en bidragande orsak till att vi är så pass "rädda om varann" inom musvärlden också, där är det ocks¨å väldigt få verksamma. Man har inte råd att "välja bort" andra uppfödare, därför anstränger man sig för att hålla en bra stämning. Det är inte omöjligt att det är så, faktiskt. Och det är något väldigt bra, vi ska vara rädda om varann! :)

Categories: Råttor

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.