Terato's Site

GAMMAL HEMSIDA! / OLD WEBSITE! 

Besök
 www.teratos.com istället!
Visit www.teratos.com instead!

Dagbok

Mock Mink

Posted by Sara on March 10, 2011 at 5:49 AM

Jo, som ni vet har jag ju parat min Justice, Svartögd Dark Pearl med Cinderella, som är Rubinögd Cinnamon.

I kullen har vi fått:

Mink, Check
Cinnamon, Check
Champagne, Check
Black, (!?)
Agouti (!?)

Jag blev minst sagt förbryllad.

Googlade lite och drog slutsatsen att den enda förklaringen måste ju vara att det handlar om olika former av mink. Den amerikanska minken, även kallad mock mink, är rubinögd och mörkare i tonen än vanliga så kallade engelska minkar.

Cindy, mamma till kullen, ÄR rubinögd och har en aning mysko cinnamonton. Hennes syster ser ut som en karakteristisk mock mink, mörk med rubinögon. Det intressanta är att mock mink sitter på ett annat lokus än vanlig mink! Det är alltså aamomo. Då skulle alltså Cindy kunna vara en Mock Cinnamon, Aamomo.

Men problemet kvarstod, om jag hade parat en aamm med en Aamomo så borde det slå på svart och agouti och inte blivit några minkar alls vilket det ju blev!

Fast Justices pappa var ju faktiskt en väldigt mörk mink och han hade ju faktiskt rubinögon. Tittar lite bakåt i hans stamtavla och vad hittar jag.. En Mock Mink! Alltså finns både vanlig mink och mock mink i hans stam.

Så vi har parat en AaMMmomo med en aammMomo! Justice är alltså bärare och minkarna i kullen måste vara mock mink! De är väldigt mörka och har samma ton som sin moster. 

Man kan ju tycka att problemet borde ha dykt upp tidigare, dvs. att man parat två mink och att det har slagit på svart. Att det fanns bakom Justice är inte så konstigt, han har danskt påbrå och där finns en del Mock Mink. Men Cindys föräldrar har inte speciellt väldokumenterad stam, hennes mamma är privatuppfödd i Gävle, baserad på zooråttor och Cindys pappa kommer från en privat uppfödare från Hudiksvall. Det skvallrar ju om att Mock Mink borde vara ganska utspritt i Sverige. Ändå hör jag aldrig att man pratar om denna variant!

Men här fick ni i alla fall en förklaring, ni som undrar över hur vi har kunnat få svart och agouti i kullen. :)

Categories: Råttor- Parningar, Råttor

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.